Recepta de cuixa de xai rostida amb mel i romaní plat de cuina casolana elaborat amb cocció al forn
Ingredients per a 3 persones:
1 cuixa de xai d'aprox. 1 kg, neta de pell i tallada en 3: braó, ròtula i cuixa
200 cc de mel de romaní
50 cc d'oli d'oliva
12 patates petites pelades
12 escalunyes pelades
6 naps de canmay petits o naps negres de la Cerdanya
unes flors de romaní fresc
Procediment de preparació:
1)Escalfar el forn a 140º.
2)En una paella antiadherent, fregir la cuixa salpebrada per les 2 bandes, i passar-la a un rostidor per anar al forn. Hi posem les patates, les escalunyes i els naps i ho salpebrem.
3)Hi afegim la mel i una mica de caldo pel damunt i ho fiquem al forn.
4)Anar banyant amb el propi suc, fins que la mel quedi com un xarop dens, caramel·litzada. La cuixa estarà al punt quan la punxem amb un punxó, es noti suau i el punxò surti net.
5)Ens calen unes flors de romaní per decorar i això és tot!.
CUIXA DE CABRIT AL CALVADOS
Recepta de cuixa de cabrit al calvados plat per cuinar al forn
Ingredients per persona:
1 cuixa de cabrit sense pell
3 pomes golden
1 porro
250 cc de caldo d'au
1 copa de calvados "Pere Magloire" de 3 anys
50 g de sucre blanc
mantega
Procediment de preparació:
1)Preparar una bresa amb el blanc del porro tallat petit, i 1 de les pomes tallada en bocins petits, amb la pell però sense llavors.
2)Salpebrar la cuixa de cabrit.
3)Preescalfar al forn a 180º.
4)Daurar la cuixa a foc fort en una cassola de ferro colat que pugui anar al forn, i quan sigui rossa, flamejar amb la meitat del calvados.
5)No deixar que redueixi excessivament, i afegir-hi la bresa de porro i poma. Forn 5 min. Quan la bresa estigui lleugerament cuita, mullar-ho amb el caldo d'au perquè no es cremi, i abaixar el forn a 140º. Prosseguir la cocció 30 minuts aprox.
6)Pelar les altres 2 pomes i tallar-les per la meitat, retirant pells i llavors.
7)En una paella, i a foc fort, saltejar les pomes amb la nou de mantega. Flamejar-les amb la resta del calvados i els hi afegim sucre.
8)La reducció del calvados, juntament amb el suc que segreguen les pomes, ens dissoldrà el sucre, que si continuem evaporant líquid, esdevindrà ros, donant una cobertura uniforme a les pomes, que utilitzarem com a guarniment per al cabrit.
9)Quan el cabrit estigui tendre i dauradet, el retirarem de la cassola, i passarem el contingut restant per un colador xinès, empenyent amb força, perquè sigui la polpa de la poma la que ens espesseixi la salsa.
10)Passem la salsa a un cassó, la rectifiquem de sal, i si fos necessari la textura, a base d'afegir una mica més de polpa de poma o caldo d'au.
11)Emplatem: podem desossar la cuixa, posar les pomes en el centre del plat, al damunt el tall, i salsar amb el suc del rostit.